Για τα φασόλια
½ κιλό φασόλια γίγαντες, νερό
Για τη σάλτσα
½ φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κιλό φρέσκιες ντομάτες ή μισό κιλό συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο σας, μια πρέζα κόκκινο πιπέρι, ένα κουταλάκι ρίγανη, ένα κουταλάκι ζάχαρη
Σκεύη που θα χρειαστείτε
Μεγάλη κατσαρόλα για το βράσιμο των φασολιών, φαρδιά ρηχή κατσαρόλα για τη σάλτσα, σουρωτήρι, βαθύ ταψί ή γάστρα
Προετοιμασία
Καθαρίστε τα φασόλια αφαιρώντας ξένα σώματα κτλ. Πλύντε τα και βάλτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα. Σκεπάστε τα με νερό κι αφήστε τα να μουσκέψουν όλη τη νύχτα.
Συμβουλή 1: Όσο περισσότερη ώρα μουσκεύουν τα φασόλια, τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν. Αν ξεχάσετε να τα μουσκέψετε απόβραδύς, βάλτε τα σε ζεστό νερό νωρίς το πρωί. Το ζεστό νερό θα τα βοηθήσει να γίνουν γρηγορότερα και θα είναι έτοιμα για βράσιμο ώσπου να γυρίσετε από τη δουλειά.
Την επόμενη μέρα, βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά κι αφήστε τα φασόλια να βράσουν 1-2 λεπτά. Προσοχή θα σχηματιστεί αφρός.
Σουρώνετε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι.
Ξεπλένετε τα ίχνη του αφρού από την κατσαρόλα, τη γεμίζετε ζεστό νερό και ρίχνετε τα φασόλια μέσα. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου τα φασόλια να είναι έτοιμα - δοκιμάζετε. Ρίχνετε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε ένα ταψί για παστίτσιο ή σε γάστρα.
Συμβουλή 2: Αν σωθεί το νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος και πρέπει να συμπληρώσετε, χρησιμοποιήστε απαραίτητα ζεστό νερό. Το κρύο για κάποιο λόγο ξεπλένει τη γεύση και τα φασόλια σας θα γίνουν άνοστα. Αυτό ισχύει για όλα τα όσπρια.
Συμβουλή 3: Σε χύτρα ταχύτητος τα φασόλια θα χρειαστούν 20-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, το πόσο παλιά είναι και πόσο καλά μούσκεψαν. Όσο φρεσκότερα και πιο καλά μουσκεμένα, τόσο πιο γρήγορα βράζουν. Πειραματιστείτε αρχίζοντας από το χαμηλότερο χρόνο.
Στο μεταξύ, την ώρα που βράζουν τα φασόλια, ετοιμάστε τη σάλτσα:
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και ρίξτε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν (ή σωταριστούν, ό,τι προτιμάτε).
Όταν γίνουν διαφανή, σπρώξτε τα στην άκρη της κατσαρόλας και, όταν μαζευτεί το λάδι στη μέση ρίξτε τα σκόρδα, να σωταριστούν κι αυτά.
Συμβουλή 4: Το κρεμμύδι και το σκόρδο θέλουν καυτό λάδι για να δώσουν το άρωμά τους. Αν τα ρίξετε σε κρύο ή χλιαρό λάδι θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα γίνουν βραστά. Βέβαια, αν σας αρέσει η Βρετανική κουζίνα, μπορεί να προτιμήσετε αυτό τον τρόπο....
Συμβουλή 5: Το σκόρδο είναι ευαίσθητο και καίγεται εύκολα αν μαγειρευτεί πολύ χρόνο. Γι αυτό μην το βάλετε μαζί με το κρεμμύδι, κινδυνεύετε να πικρίσει και να σας χαλάσει τη γεύση του φαγητού. Αν πάλι το ρίξετε μέσα στα κρεμμύδια την ώρα που σωτάρονται, θα γίνει βραστό. Βάζοντας στην άκρη τα κρεμμύδια αφού έχουν ήδη γίνει, το σκόρδο σωτάρεται στο καυτό λάδι. Χαμηλώστε τη φωτιά σχεδόν αμέσως, έτσι ώστε να έχετε και την πίτα ολόκληρη (και το σκόρδο και το κρεμμύδι καλά τσιγαρισμένα) και το σκύλο χορτάτο (κανένας κίνδυνος πικρίλας).
Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε ανακατεύοντας κάθε τόσο, ώσπου να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέστε τη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη.
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ώσπου το μισό νερό της σάλτσας να έχει εξατμιστεί (περίπου 15 λεπτά). Προσθέστε το μαϊντανό και τα μπαχαρικά και συνεχίστε σε χαμηλή φωτιά ώσπου η σάτλσα να δέσει (να εξατμιστεί τελείως το νερό της).
Συμβουλή 6: Μερικοί, αντί για μαϊντανό χρησιμοποιούν σέλινο. Σ' αυτή την περίπτωση θα σωτάρετε το σέλινο μαζί με τα κρεμμύδια. Μη χρησιμοποιήσετε ρίγανη, θα κάνει καβγά με το σέλινο.
Δοκιμάστε τη σάλτσα και συμπληρώστε αν χρειάζεται μπαχαρικά κατά το γούστο σας. Ρίξτε την στο ταψί με τα φασόλια.
Ανακατέψτε καλά, να πάει παντού.
Ψήστε στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Μπορείτε ν' ανακατέψετε το φαγητό 2-3 φορές όσο θα ψήνεται, αλλά αν έχετε κάνει καλό ανακάτεμα στην αρχή, δεν είναι απαραίτητο.
Συμβουλή 7: Ο σκοπός του μαγειρέματος είναι διπλός: να ενωθεί η γεύση της σάλτσας με τα φασόλια και να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Μην περιμένετε να μαλακώσουν τα φασόλια στο φούρνο, γιατί η οξύτητα της ντομάτας σταματά το μαγείρεμα των οσπρίων. Τα φασόλια πρέπει να είναι καλά βρασμένα πριν μπουν στο ταψί.
Συμβουλή 8: Όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρά υγρή. Το ζουμί των φασολιών θα την κάνει να πήξει όταν κρυώσει. Προσοχή: για να πετύχει το φαγητό πρέπει να έχει πάνω από 2 φλιτζάνια ζουμί όταν το βάλετε στο ταψί, αλλιώς κινδυνεύει να γίνει στεγνό.
Συμβουλή 9: Οι γίγαντες διατηρούνται στο ψυγείο 3-4 μέρες. Έτσι, μολονότι είναι μπελαλίδικο, μπορεί να σας γλιτώσει κόπο και χρόνο, γιατί μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη δόση και να το σερβίρετε δυο ή τρεις φορές. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους έχετε ως κύριο πιάτο μεσοβδόμαδα και την Κυριακή, που έχετε καλεσμένους, να τους βγάλετε ξανά στο τραπέζι, αυτή τη φορά ως ορεκτικό. Όλοι θα θαυμάσουν την προκοψύνη σας που θα έχετε 2-3 φαγητά στο τραπέζι!
Οι γίγαντες επίσης καταψύχονται θαυμάσια, χωρίς να χάνουν την υφή και τη γεύση τους.
Καλή επιτυχία!
Εβαλα τους γιγαντες για 2 24ωρα σε νερο . Μπορω να μαγειρεψω ή εχουν χαλασει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να έχουν αρχίσει να φυτρώνουν, αλλά δεν έχουν χαλάσει. Το νερό των φασολιών όμως ήταν στάσιμο για 2 ημέρες. Καλύτερα να το αλλάξετε και μετά μαγειρέψτε τους κανονικά.
Διαγραφή