Νωρίς αρχίζει φέτος η Αποκριά, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών!
Ίσως να θυμάστε το περσινό μου άρθρο για το πώς αυτοσχεδιάσαμε τις αποκριάτικες στολές μας, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ.
Φέτος σκοπεύω να κάνω το ίδιο.
Σας παρουσιάζω λοιπόν μερικές ιδέες που σκεφτήκαμε, ακούσαμε ή βρήκαμε στο δίκτυο και που σκεφτόμασε από πέρυσι πώς θα πραγματοποιήσουμε με πράγματα που έχουμε στο σπίτι.
Αρχίζουμε με μια φανταστική ιδέα του Παιδιάτρου Νίκου Βαράκη, απλή, εύκολη, που ούτε καν μου είχε περάσει απ' το μυαλό (πηγή):
Ένα καρό πουκάμισο προσφέρεται και για άλλες αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις, όπως ο
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017
Πανεύκολα, σοκολατένια τρουφάκια
Μαλακά,
βελούδινα, που λιώνουν στο στόμα αφήνοντας τη γλύκα της σοκολάτας και το άρωμα
της καρύδας – ανεπανάληπτα τρουφάκια που γίνονται ανάρπαστα! Κι όχι μόνο αυτό:
φτιάχνονται πανεύκολα, με τα απλούστερα υλικά και είναι πάμφθηνα. Σκέφτεστε καλύτερο
κέρασμα;
Εμείς τα
φτιάχνουμε κάθε χρόνο για τα γενέθλια των παιδιών. Μια δόση βγάζει κάπου 60 τρουφάκια, αρκετά για να
κεράσει όλη την τάξη και τους δασκάλους, άλλη μια τάξη στα αγγλικά
και περισσεύουν αρκετά για τους επισκέπτες στο σπίτι. Κι όλα αυτά με 5 ευρώ
μόνο!
Ξαναλέω, υπάρχει
καλύτερο κέρασμα;
Πάμε να τα
φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κουτί γάλα
ζαχαρούχο (397 γρ)
200 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. Καρύδα τριμμένη,
περίπου
Σοκολατένια «τρούφα»
κι επιπλέον καρύδα για να τυλίξουμε τα τρουφάκια
Τρουφόχαρτα (μπορεί να είναι χάρτινα κυπελλάκια για μίνι κεκάκια, ή ζελατίνες για καραμέλες).
Τρουφόχαρτα (μπορεί να είναι χάρτινα κυπελλάκια για μίνι κεκάκια, ή ζελατίνες για καραμέλες).
Εκτέλεση:
(Οι ζαχαροπλάστες
συστήνουν μπεν-μαρί, αλλά προσωπικά προτιμώ έναν πιο γρήγορο τρόπο, με λιγότερα
σκεύη για πλύσιμο: ανάψτε το μάτι στο δυνατό και, μόλις νιώσετε χλιαρή την
κατσαρόλα, το σβήνετε. Η θερμοκρασία που θα κρατήσει το μάτι και το σκεύος
είναι όση χρειάζεται για να λιώσει η σοκολάτα γρήγορα, αλλά χωρίς να καεί.)
Προσθέτετε την καρύδα, σταδιακά, ανακατεύοντας με γερό κουτάλι, ώσπου το μείγμα να πάψει να είναι ρευστό και να γίνει μια μάζα που μπορεί να κοπεί με το χέρι και να πλαστεί σε μπαλάκια.
(Δοκιμάστε μια-δυο φορές, ώσπου να το πετύχετε. Ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη θερμοκρασία, η ρευστότητα του μείγματος μπορεί να ποικίλλει. Γι αυτό και η ποσότητα της καρύδας δίνεται κατά προσέγγιση.)
Πλάθετε τα μπαλάκια,
και τα κυλάτε σε ένα μείγμα τρούφας-καρύδας.
Σ' αυτό το στάδιο χαίρονται να βοηθούν τα παιδιά!
Τα βάζετε στα τρουφόχαρτα και νά 'τα, έτοιμα! Καλή σας απόλαυση!
Παραλλαγές:
μπορείτε να αντικαταστήσετε την καρύδα με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Καρύδια,
αμύγδαλα και φουντούκια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αντί για σοκολατένια
τρούφα, μπορείτε να κυλήσετε τα τρουφάκια στον ίδιο ψιλοκομμένο ξηρό καρπό που
βάλατε στο μείγμα.
Σημειώσεις:
Τα τρουφάκια δε χρειάζονται ζάχαρη – το ζαχαρούχο περιέχει αρκετή και με το παραπάνω. Αν δεν προορίζονται για παιδιά, μπορείτε να τα αρωματίσετε με βανίλια, κονιάκ ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου αρκετό καιρό, αρκεί να είναι σε κουτί που κλείνει καλά και η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 20 βαθμούς.
Μην πετάξετε το τρουφοκάρυδο που περίσσεψε στο πιάτο μετά το τύλιγμα. Βάλτε το σ' ένα σακκουλάκι και φυλάξτε το για τα επόμενα τρουφάκια!
Τα τρουφάκια δε χρειάζονται ζάχαρη – το ζαχαρούχο περιέχει αρκετή και με το παραπάνω. Αν δεν προορίζονται για παιδιά, μπορείτε να τα αρωματίσετε με βανίλια, κονιάκ ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου αρκετό καιρό, αρκεί να είναι σε κουτί που κλείνει καλά και η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 20 βαθμούς.
Μην πετάξετε το τρουφοκάρυδο που περίσσεψε στο πιάτο μετά το τύλιγμα. Βάλτε το σ' ένα σακκουλάκι και φυλάξτε το για τα επόμενα τρουφάκια!
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017
Πώς μασκαρευτήκαμε τσάμπα
Μπήκαν οι Απόκριες και τα παιδιά, όπως είναι φυσικό, έχουν ενθουσιαστεί.
Μετά αρχίζουν τα ζόρικα "Θέλω να ντυθώ αυτό, θέλω να ντυθώ εκείνο."
Είναι κι εκείνα τα άτιμα τα φυλλάδια που κυκλοφορούν, που τους ανοίγουν την όρεξη.
Φέτος τους το ξέκοψα: "Έχετε τις περσινές σας στολές, σας κάνουν ακόμη. Αν θέλετε τις φοράτε, αν δε θέλετε, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ντυθείτε."
"Τι τρόποι μαμά;"
"Θυμάστε το πάρτι μεταμφιέσεων που κάναμε πέρυσι;"
"Ω, ναι!"
"Άντε λοιπόν, μόλις τελειώσετε τα μαθήματά σας, ανοίξτε τις ντουλάπες."
Περιττό να σας πω πως τα μαθήματα τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ κι έπειτα από λίγο το σπίτι έμοιαζε βομβαρδισμένο. Αλλά χαλάλι, περάσαμε τέλεια. Αν εξαιρέσουμε το μάζεμα (που συνοδεύτηκε από την απαραίτητη γκρίνια) το μόνο πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι ποια απ' όλες τις στολές θα διαλέξουμε για το πάρτι του σχολείου. Και είναι όλες δωρεάν, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι.
Σας παρουσιάζω μερικές μόνο από τις ιδέες μας:
Κλαρκ Κέντ: Εύκολο, αν έχετε ένα μπλουζάκι με το σήμα του σούπερμαν. Ένα πουκάμισο, παλιά γυαλιά και μια γραβάτα συμπληρώνουν το σύνολο.
Αναρχικός: με ξάφνιασε λίγο ο μεγάλος μου, αλλά το χαρτί κουζίνας στο μπουκάλι με κέρδισε...
Πειρατές: μπαμπάς και γιός ρήμαξαν τα φουλάρια της μαμάς. Όσο για σπαθιά, υπάρχει μια ολόκληρη κούτα από δαύτα σπίτι μας...
Μπυροκοιλιάς: ο μπαμπάς εξαμερικάνισε την εκδοχή φορώντας το καπέλο ανάποδα. Κάτω από το μπλουζάκι κρύβεται ένα μαξιλάρι του καναπέ. Βάψτε τη μύτη κόκκινη με λίγο κραγιόν.
Αμερικανάκι, με πολύ απλά υλικά.
Διαρρήκτες. Χρειάζεστε ριγέ μπλούζα, κάποιο είδος μάσκας, γάντια κι ένα σακκούλι για τα κλοπιμαία.
Πράκτορες: Μαύρο γυαλί, πουκάμισο, γραβάτα και πολύ στιλ. Εδώ συνεργάζονται με τον μπάτμαν (η περσινή στολή που λέγαμε).
Τρελλός επιστήμονας. Άσπρη ρόμπα εργαστηρίου, γυαλιά, και πλαστικοί δοκιμαστικοί σωλήνες από κάποιο σετ χημείας. Το ανακατωμένο μαλλί είναι απαραίτητο....
Γάλλος ζωγράφος: Λιτή μαύρη εμφάνιση με μπερεδάκι και φουλάρι. Η παλέττα από παιδικό σετ νερομπογιές. Το ίδιο και το πινέλο.
Χίπης/χίπησσα: παντελόνι καμπάνα, λουλουδάτο πουκάμισο ή μπλούζα, χαϊμαλιά, ταγάρι και το σήμα της ειρήνης.
Σκεφτήκαμε κι άλλες μεταμφιέσεις τις οποίες δε φωτογραφίσαμε (πάνω στον ενθουσιασμό μας) ή οι φωτογραφίες δε βλέπονται.
Άλλες ιδέες έμειναν απραγματοποίητες γιατί δεν είχαμε τα απαραίτητα αξεσουάρ.
Πάντως η κούτα με τ' αποκριάτικα βρήκε μια θέση στο σαλόνι για να ντυνόμαστε κάθε βράδυ, μετά τα διαβάσματά μας και τα παιδιά πήγαν για ύπνο σχεδιάζοντας τις στολές που θα σκαρώσουν αύριο.
Ντυθείτε τσάμπα φέτος - γυμνάστε τη φαντασία των παιδιών, μάθετέ τα ν' αξιοποιούν το κάθε τι κι αποφύγετε να ξοδευτείτε γι αυτές τις κακοραμμένες και πανομοιότυπες στολές του εμπορίου!
Εσείς τι θα ντυθείτε φέτος;
___________________________
Ενημέρωση 2018: Στο δίκτυο βρήκαμε και πολλές άλλες ιδέες που δεν είχαμε σκεφτεί. Τις μάζεψα όλες εδώ για μελλοντική χρήση. Καλά μασκαρέματα!
Ετικέτες
Απόκριες,
αυτοσχέδιες στολές,
δωρεάν,
μεταμφιέσεις,
πάρτι,
στολές
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016
Μια ίωση μ' έμαθε γιατί πρέπει να πίνω περισσότερους καφέδες
Ο μικρός μας ήταν άρρωστος. Στέλνεις ένα
άρρωστο παιδί στο σχολείο; Δεν το στέλνεις, αν μπορείς.
(Δε θα μιλήσω εδώ
για τους γονείς που δουλεύουν και δεν έχουν πού ν’ αφήσουν το παιδί τους. Αυτή
είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.)
Θα μιλήσω για τον μικρό μας, που έμεινε στο σπίτι, με τη μαμά του, γιατί ήταν άρρωστος. Και που
Ετικέτες
αρρώστια,
γονείς,
Ελλάδα,
ίωση,
καφές,
οικογένεια,
παιδί,
σύλλογος γονέων,
σχολείο,
υπογεννητικότητα
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σταφυλόκοκκος!
Ο μικρός ξύνεται. Το έχουμε συνηθίσει πια, κάθε τσιμπιά κουνουπιού να γίνεται πληγή.
Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η επιμόλυνση.
Ξαφνικά, οι συνηθισμένες πληγές αντί να περνούν εξαπλώνονταν.
Και τι είναι αυτό γύρω τους; Φουσκάλες με υγρό;
Γρήγορα στο γιατρό!
Τι είναι
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει παντού γύρω μας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε μας ενοχλεί.
Αν όμως εισβάλει στο σώμα, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά γιατί είναι ύπουλο μικρόβιο που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ιδίως σε νεογνά ή εξασθενημένους οργανισμούς.
Πώς μοιάζει
Ο σταφυλόκοκκος συνήθως εμφανίζεται σαν ένα μικρό σπυράκι, με μια φουσκαλίτσα στο κέντρο.
Έπειτα γίνονται μικρή πληγή, με καπαλάκι στο κέντρο.
Η πληγή εξελίσσεται σε "μικρό κρατήρα με μια κρούστα σα ζαχαρωμένο μέλι επάνω". Τριγύρω εμφανίζονται κι άλλες φουσκαλίτσες, που όλο και πληθαίνουν.
(Υπάρχουν κι άλλες μορφές, που μπορείτε να τις δείτε εδώ, όπως οι περίφημοι "καλόγεροι" ή "μαύρες", που θυμούνται οι μεγαλύτεροι.)
Πρόληψη
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Η καλύτερη πρόληψη για το σταφυλόκοκκο είναι η σχολαστική καθαριότητα.
Αντιμετώπιση
Όταν οι βλάβες είναι λίγες και περιορισμένες σ' ένα σημείο του σώματος, τότε η τοπική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη:
Αντιβίωση
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την αντιβίωση, η οποία σκοτώνει μεν το σταφυλόκοκκο, αλλά προκαλεί και σοβαρή καταστροφή των καλών μικροβίων που ζουν στο σώμα μας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Αν όμως οι βλάβες συνεχίζονται και μετά την πέμπτη μέρα, αν είναι πολλές, αν εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος και κυρίως σε σημεία που θα ήταν δύσκολο να τα μεταφέρει το παιδί με τα χέρια του, τότε σημαίνει πως το μικρόβιο έχει μπει μέσα στο σώμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά, γιατί πλέον υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει βλάβες στα εσωτερικά όργανα.
Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
---------------------------------
Σημείωση: Τις περισσότερες πληροφορίες και την τελευταία φωτογραφία του άρθρου τις οφείλω στο άρθρο του υπέροχου παιδίατρου Ν. Βαράκη. Να είσαι πάντα καλά γιατρέ!
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.
Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η επιμόλυνση.
Ξαφνικά, οι συνηθισμένες πληγές αντί να περνούν εξαπλώνονταν.
Και τι είναι αυτό γύρω τους; Φουσκάλες με υγρό;
Γρήγορα στο γιατρό!
Τι είναι
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει παντού γύρω μας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε μας ενοχλεί.
Αν όμως εισβάλει στο σώμα, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά γιατί είναι ύπουλο μικρόβιο που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ιδίως σε νεογνά ή εξασθενημένους οργανισμούς.
Πώς μοιάζει
Ο σταφυλόκοκκος συνήθως εμφανίζεται σαν ένα μικρό σπυράκι, με μια φουσκαλίτσα στο κέντρο.
Έπειτα γίνονται μικρή πληγή, με καπαλάκι στο κέντρο.
Η πληγή εξελίσσεται σε "μικρό κρατήρα με μια κρούστα σα ζαχαρωμένο μέλι επάνω". Τριγύρω εμφανίζονται κι άλλες φουσκαλίτσες, που όλο και πληθαίνουν.
(Υπάρχουν κι άλλες μορφές, που μπορείτε να τις δείτε εδώ, όπως οι περίφημοι "καλόγεροι" ή "μαύρες", που θυμούνται οι μεγαλύτεροι.)
Πρόληψη
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Η καλύτερη πρόληψη για το σταφυλόκοκκο είναι η σχολαστική καθαριότητα.
- Φροντίστε το παιδί να πλένει τα χέρια του τακτικά.
- Μάθετέ του να τα πλένει σωστά (δείτε τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
- Κόβετε τα νύχια του κοντά.
- Φροντίστε να μην έχει ανοιχτές πληγές στο δέρμα και να μην ξύνει σπυράκια και τσιμπήματα κουνουπιών.
- Αν υπάρχουν τέτοιες πληγές, φροντίστε να είναι καλυμμένες όταν το παιδί παίζει στην παιδική χαρά, στην εξοχή ή στην παραλία. Είναι καλό πριν βάλετε το τσιρότο να εφαρμόσετε ένα τοπικό αντιμικροβιακό.
- Ένα ντους μετά από κάθε έξοδο επιβάλλεται.
- Στεγνώνετε καλά τα σφουγγάρια και τις πετσέτες στον ήλιο (ή στο καλοριφέρ αν είναι χειμώνας) για να τα εμποδίσετε να γίνουν εστίες μικροβίων. Η υγρή ατμόσφαιρα του μπάνιου είναι ιδανική για την ανάπτυξη μικροοργανισμών!
Αντιμετώπιση
Όταν οι βλάβες είναι λίγες και περιορισμένες σ' ένα σημείο του σώματος, τότε η τοπική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη:
- πλένουμε το σημείο με αντιμικροβιακό σαπούνι
- σκουπίζουμε με χαρτοπετσέτα, όχι πετσέτα, γιατί το μικρόβιο θα μείνει στην πετσέτα και μπορεί να προσβάλει άλλο σημείο του σώματος ή άλλο πρόσωπο του σπιτιού
- εφαρμόζουμε αντιμικροβιακή αλοιφή, τοπικά.
- πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά από κάθε εφαρμογή, σχολαστικά.
Αντιβίωση
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την αντιβίωση, η οποία σκοτώνει μεν το σταφυλόκοκκο, αλλά προκαλεί και σοβαρή καταστροφή των καλών μικροβίων που ζουν στο σώμα μας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Αν όμως οι βλάβες συνεχίζονται και μετά την πέμπτη μέρα, αν είναι πολλές, αν εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος και κυρίως σε σημεία που θα ήταν δύσκολο να τα μεταφέρει το παιδί με τα χέρια του, τότε σημαίνει πως το μικρόβιο έχει μπει μέσα στο σώμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά, γιατί πλέον υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει βλάβες στα εσωτερικά όργανα.
- Δίνουμε αντιβίωση μόνο εφόσον το πει ο γιατρός μας
- Δίνουμε τη σωστή δόση ανάλογα με το βάρος του παιδιού
- Προσέχουμε να μην ξεχάσουμε μια δόση, έτσι ώστε το φάρμακο να είναι πάντα παρόν στους ιστούς του σώματος σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Βάλτε το ξυπνητήρι ή υπενθύμιση στο κινητό σας για να είστε σίγουρη ότι δε θα ξεχαστείτε!
- Ποτέ και για κανένα λόγο δε σταματάμε την αντιβίωση πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της η θεραπεία. Δηλαδή παίρνουμε ευλαβικά το φάρμακο για όσες μέρες μας πει ο γιατρός, και ποτέ λιγότερες! Μπορεί τα σπυράκια να έχουν ήδη εξαφανιστεί, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το μικρόβιο να ζει ακόμη στο σώμα και αν δεν το σκοτώσουμε εντελώς, σίγουρα και τελειωτικά, τότε θα ξαναεμφανιστεί, αλλά αυτή τη φορά θα είναι ισχυρότερο!
- Αλλάζουμε τα ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες του παιδιού καθημερινά, τα πλένουμε σε υψηλή θερμοκρασία και τα στεγνώνουμε στον ήλιο, αν είναι δυνατό.
Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
---------------------------------
Σημείωση: Τις περισσότερες πληροφορίες και την τελευταία φωτογραφία του άρθρου τις οφείλω στο άρθρο του υπέροχου παιδίατρου Ν. Βαράκη. Να είσαι πάντα καλά γιατρέ!
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016
54422 - τι να κάνετε για να το αποφύγετε
Ξαφνικά το κινητό σας αρχίζει να δέχεται μηνύματα από πενταψήφιους αριθμούς για εφαρμογές που δε ζητήσατε, κουίζ που δε συμμετέχετε κτλ.
Δε δίνετε σημασία, γιατί νομίζετε ότι είναι διαφημίσεις - δε σας νοιάζει.
Στο τέλος του μήνα έρχεται ένας λογαριασμός και, αν δεν τον πετάξεις αμέσως, μπορεί να προσέξεις ότι όλα αυτά τα μηνύματα (που δεν έστειλες, έλαβες) φουσκώνουν το λογαριασμό σου κατά 2 ευρώ το ένα!
Μιλάμε για 20 ευρώ το μήνα ή περισσότερα - 200-300 ευρώ το χρόνο, αν δεν το πάρεις χαμπάρι (όπως τα πεθερικά μου, που δεν ξέρουν καν να ανοίγουν τα μηνύματα που δέχονται).
Πρόκειται για απάτη.
Πώς την παθαίνεις;
α) συμμετέχεις σε κάποιο δικτυακό κουίζ, από εκείνα που για να συμμετέχεις πρέπει να δώσεις αριθμό τηλεφώνου.
β) κάποιος, πονηρότερος από 'σένα) συμμετείχε σ' ένα τέτοιο κουίζ κι έδωσε ένα τυχαίο νούμερο κινητού (το δικό σου)
γ) κάποιο από τα παιδιά σου έδωσε το νούμερό σου
Τι κάνεις;
Πρώτα-πρώτα στείλτε μήνυμα STOP στο 54422. Στο 54666 πρέπει να στείλετε μήνυμα STOP ZAPPS.
Αυτό θα σταματήσει καινούρια μηνύματα να έρχονται.
Και μετά;
Πώς θα πάρω πίσω αυτά που μου πήρανε;
Εξαρτάται από το πόσο τσατισμένη/-ος είσαι και πόσα μηνύματα έχεις λάβει (δηλαδή πόσα ευρώ έχεις χάσει, ώσπου να το πάρεις χαμπάρι)
Οι επιλογές είναι δύο:
1) το καταπίνεις, ξεγράφεις τα ευρουλάκια σου κι αφήνεις τους επιτήδειους να τρίβουν τα χέρια τους,
ή
2) δαπανάς λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να τους τρίξεις τα δόντια και τελικά να τα πάρεις πίσω.
Και μπορεί να είναι ζόρικο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο
Ευτυχώς (ή, μάλλον, δυστυχώς) δεν είμαστε οι πρώτοι. Άλλοι, πριν από εμάς, την πάτησαν και (ας είναι καλά οι άνθρωποι) φρόντισαν να αφήσουν πληροφορίες στο δίκτυο για τους επόμενους.
Κάποιος αφιέρωσε ολόκληρο ιστολόγιο για τη μάχη του με το 54422, για την οποία αμείφθηκε με πλήρη επιστροφή του ποσού. Δείτε εδώ όλα τα βήματα και τις συμβουλές.
Επίσης, η Κατερίνα, άφησε πλήρη καταγραφή της αλληλογραφίας της με την εταιρεία (εδώ, στα σχόλια), την οποία μπορείτε ν' αντιγράψετε και να χρησιμοποιήσετε.
Σκοπεύω ν' ακολουθήσω τα βήματά τους.
Καλή μας επιτυχία!
Δε δίνετε σημασία, γιατί νομίζετε ότι είναι διαφημίσεις - δε σας νοιάζει.
Στο τέλος του μήνα έρχεται ένας λογαριασμός και, αν δεν τον πετάξεις αμέσως, μπορεί να προσέξεις ότι όλα αυτά τα μηνύματα (που δεν έστειλες, έλαβες) φουσκώνουν το λογαριασμό σου κατά 2 ευρώ το ένα!
Μιλάμε για 20 ευρώ το μήνα ή περισσότερα - 200-300 ευρώ το χρόνο, αν δεν το πάρεις χαμπάρι (όπως τα πεθερικά μου, που δεν ξέρουν καν να ανοίγουν τα μηνύματα που δέχονται).
Πρόκειται για απάτη.
Πώς την παθαίνεις;
α) συμμετέχεις σε κάποιο δικτυακό κουίζ, από εκείνα που για να συμμετέχεις πρέπει να δώσεις αριθμό τηλεφώνου.
β) κάποιος, πονηρότερος από 'σένα) συμμετείχε σ' ένα τέτοιο κουίζ κι έδωσε ένα τυχαίο νούμερο κινητού (το δικό σου)
γ) κάποιο από τα παιδιά σου έδωσε το νούμερό σου
Τι κάνεις;
Πρώτα-πρώτα στείλτε μήνυμα STOP στο 54422. Στο 54666 πρέπει να στείλετε μήνυμα STOP ZAPPS.
Αυτό θα σταματήσει καινούρια μηνύματα να έρχονται.
Και μετά;
Πώς θα πάρω πίσω αυτά που μου πήρανε;
Εξαρτάται από το πόσο τσατισμένη/-ος είσαι και πόσα μηνύματα έχεις λάβει (δηλαδή πόσα ευρώ έχεις χάσει, ώσπου να το πάρεις χαμπάρι)
Οι επιλογές είναι δύο:
1) το καταπίνεις, ξεγράφεις τα ευρουλάκια σου κι αφήνεις τους επιτήδειους να τρίβουν τα χέρια τους,
ή
2) δαπανάς λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να τους τρίξεις τα δόντια και τελικά να τα πάρεις πίσω.
Και μπορεί να είναι ζόρικο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο
Ευτυχώς (ή, μάλλον, δυστυχώς) δεν είμαστε οι πρώτοι. Άλλοι, πριν από εμάς, την πάτησαν και (ας είναι καλά οι άνθρωποι) φρόντισαν να αφήσουν πληροφορίες στο δίκτυο για τους επόμενους.
Κάποιος αφιέρωσε ολόκληρο ιστολόγιο για τη μάχη του με το 54422, για την οποία αμείφθηκε με πλήρη επιστροφή του ποσού. Δείτε εδώ όλα τα βήματα και τις συμβουλές.
Επίσης, η Κατερίνα, άφησε πλήρη καταγραφή της αλληλογραφίας της με την εταιρεία (εδώ, στα σχόλια), την οποία μπορείτε ν' αντιγράψετε και να χρησιμοποιήσετε.
Σκοπεύω ν' ακολουθήσω τα βήματά τους.
Καλή μας επιτυχία!
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
Κι άλλο σπανακόρυζο, μαμά!
Ναι, στο δικό μας σπίτι αυτή η κραυγή ακούγεται συχνά. Μου πήρε δύο χρόνια πειραμάτων για να τα καταφέρω, αλλά τελικά το πέτυχα: το σπανακόρυζο έχει γίνει αγαπημένο φαγητό των παιδιών αλλά και του άντρα μου.
Πώς γίνεται; Το κόλπο είναι να καταφέρεις να εξαφανιστεί η υπερβολικά "πράσινη" γεύση του σπανακιού που απωθεί τους μικρούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ καλό σωτάρισμα, μια πιπεριά κόκκινη και ένα ...μήλο. Μάλιστα μήλο. Η γλύκα του διώχνει τη "γλυφάδα" του σπανακιού, η πιπεριά του δίνει σπιρτάδα και άρωμα, το σωτάρισμα του προσθέτει νοστιμιά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Αλλά ας τα πούμε αναλυτικά:
Σπανακόρυζο των παιδιών
Υλικά
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο (ή κατεψυγμένο)
ένα καρότο (προαιρετικά)
ένα μήλο (απαραίτητο!)
τρία φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
Νερό ή ζωμό ή τοματοχυμό, σε ποσότητα ανάλογη με το ρύζι που χρησιμοποιείτε (δείτε τις οδηγίες του πακέτου)
Εκτέλεση
Αλέθουμε το κρεμμύδι στον πολυκόφτη και το σωτάρουμε στο μισό λάδι. Όταν αρχίσει να κιτρινίζει, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Καθώς ψήνεται το κρεμμύδι, καθαρίζουμε την πιπεριά, την περνάμε κι αυτή από τον πολυκόφτη και την προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Αφήνουμε να ψηθούν μαζί αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η πιπεριά και να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το σπανάκι: Κόβουμε τις ρίζες και τα μαραμένα φύλλα και το πλένουμε πολύ καλά σε μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό. Το στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το πλύσιμο 3-4 φορές.
Ρίχνουμε το σπανάκι σε δεύτερη κατσαρόλα χωρίς νερό και σκεπάζουμε. Έπειτα από μερικά λεπτά σηκώνουμε το καπάκι. Το σπανάκι που είναι στον πάτο θα έχει μαραθεί. Με την κουτάλα, ανασηκώνουμε το σπανάκι έτσι ώστε τα μαραμένα φύλλα ν' ανέβουν πάνω και τα φρέσκα να πάνε στον πάτο για να μαραθούν κι αυτά. Συνεχίζουμε ώσπου να μαραθεί όλο. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεχάστε το πλύσιμο: βάλτε το κατευθείαν στην κατσαρόλα όχι για να μαραθεί αλλά για να ξεπαγώσει.
Την ώρα που ασχολούμαστε με το σπανάκι, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το κρεμμύδι πότε-πότε για να μην καεί. Αν σας φαίνεται ότι πάει να καεί, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και προλάβετε τη ζημιά ρίχνοντας λίγο νερό στην κατσαρόλα.
Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, το ρίχνετε στον πολυκόφτη και το κάνετε πουρέ. Ρίχνετε τον πουρέ στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Καθαρίζετε το καρότο και το μήλο, τα ψιλοκόβετε κι αυτά και τα προσθέτετε στο μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιού. Προσθέτετε το ανάλογο υγρό για το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά.
Μετράτε το ρύζι, το καθαρίζετε (αφαιρώντας ξένα σώματα και μαύρα σπειριά με το χέρι) και το πλένετε (ρίχνετε νερό στη λεκάνη με το ρύζι, ανακατεύετε ώσπου το νερό να θολώσει και το στραγγίζετε - επαναλαμβάνετε δυο-τρεις φορές).
Ρίχνετε το ρύζι στην κατσαρόλα με το νερό και το σπανάκι, που θα πρέπει τώρα να βράζει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύετε μια φορά, καλά, προσέχοντας να μην έχει κολλήσει ρύζι στον πάτο. Μόλις το μείγμα σας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά όσο το δυνατόν περισσότερο κι αφήνετε το σπανακόρυζο να μαγειρευτεί ώσπου να έχει πιεί εντελώς το νερό του.
Καλή όρεξη!
Σημειώσεις:
Πώς γίνεται; Το κόλπο είναι να καταφέρεις να εξαφανιστεί η υπερβολικά "πράσινη" γεύση του σπανακιού που απωθεί τους μικρούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ καλό σωτάρισμα, μια πιπεριά κόκκινη και ένα ...μήλο. Μάλιστα μήλο. Η γλύκα του διώχνει τη "γλυφάδα" του σπανακιού, η πιπεριά του δίνει σπιρτάδα και άρωμα, το σωτάρισμα του προσθέτει νοστιμιά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Αλλά ας τα πούμε αναλυτικά:
Σπανακόρυζο των παιδιών
Υλικά
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο (ή κατεψυγμένο)
ένα καρότο (προαιρετικά)
ένα μήλο (απαραίτητο!)
τρία φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
Νερό ή ζωμό ή τοματοχυμό, σε ποσότητα ανάλογη με το ρύζι που χρησιμοποιείτε (δείτε τις οδηγίες του πακέτου)
Εκτέλεση
Αλέθουμε το κρεμμύδι στον πολυκόφτη και το σωτάρουμε στο μισό λάδι. Όταν αρχίσει να κιτρινίζει, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Καθώς ψήνεται το κρεμμύδι, καθαρίζουμε την πιπεριά, την περνάμε κι αυτή από τον πολυκόφτη και την προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Αφήνουμε να ψηθούν μαζί αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η πιπεριά και να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το σπανάκι: Κόβουμε τις ρίζες και τα μαραμένα φύλλα και το πλένουμε πολύ καλά σε μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό. Το στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το πλύσιμο 3-4 φορές.
Ρίχνουμε το σπανάκι σε δεύτερη κατσαρόλα χωρίς νερό και σκεπάζουμε. Έπειτα από μερικά λεπτά σηκώνουμε το καπάκι. Το σπανάκι που είναι στον πάτο θα έχει μαραθεί. Με την κουτάλα, ανασηκώνουμε το σπανάκι έτσι ώστε τα μαραμένα φύλλα ν' ανέβουν πάνω και τα φρέσκα να πάνε στον πάτο για να μαραθούν κι αυτά. Συνεχίζουμε ώσπου να μαραθεί όλο. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεχάστε το πλύσιμο: βάλτε το κατευθείαν στην κατσαρόλα όχι για να μαραθεί αλλά για να ξεπαγώσει.
Την ώρα που ασχολούμαστε με το σπανάκι, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το κρεμμύδι πότε-πότε για να μην καεί. Αν σας φαίνεται ότι πάει να καεί, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και προλάβετε τη ζημιά ρίχνοντας λίγο νερό στην κατσαρόλα.
Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, το ρίχνετε στον πολυκόφτη και το κάνετε πουρέ. Ρίχνετε τον πουρέ στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Καθαρίζετε το καρότο και το μήλο, τα ψιλοκόβετε κι αυτά και τα προσθέτετε στο μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιού. Προσθέτετε το ανάλογο υγρό για το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά.
Μετράτε το ρύζι, το καθαρίζετε (αφαιρώντας ξένα σώματα και μαύρα σπειριά με το χέρι) και το πλένετε (ρίχνετε νερό στη λεκάνη με το ρύζι, ανακατεύετε ώσπου το νερό να θολώσει και το στραγγίζετε - επαναλαμβάνετε δυο-τρεις φορές).
Ρίχνετε το ρύζι στην κατσαρόλα με το νερό και το σπανάκι, που θα πρέπει τώρα να βράζει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύετε μια φορά, καλά, προσέχοντας να μην έχει κολλήσει ρύζι στον πάτο. Μόλις το μείγμα σας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά όσο το δυνατόν περισσότερο κι αφήνετε το σπανακόρυζο να μαγειρευτεί ώσπου να έχει πιεί εντελώς το νερό του.
Καλή όρεξη!
Σημειώσεις:
- Όπως είπα, οι δικοί μου πρίγκηπες δεν αγαπούν τις ίνες. Αν τα δικά σας παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, μπορείτε να βάλετε το σπανάκι στο φαγητό χωρίς να το αλέσετε. Επίσης, τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν ψιλοκομμένα κι όχι αλεσμένα.
- Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το ξινό, αφαιρέστε το χυμό λεμονιού.
- Μολονότι παραδοσιακά το σπανακόρυζο γίνεται με ντομάτα, εμείς το προτιμούμε χωρίς αυτή. Το κόκκινο χρώμα της πιπεριάς αρκεί για να ομορφύνει το πιάτο.
- Η πιπεριά πρέπει να είναι Φλωρίνης, για τη γλυκιά, πιπεράτη γεύση της. Οι κοινές πιπεριές δε δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
- Μη με ρωτήσετε πόσες κατσαρόλες με σπανακόρυζα αναγκάστηκα να τελειώσω μόνη μου, ώσπου να βρω το συνδυασμό που μόλις διαβάσατε.
- Και το καλύτερο. "Αγάπη μου, μου φέρνεις ένα μήλο για το σπανακόρυζο;" "Μήλο; Στο σπανακόρυζο;;;!!!" "Μα βρε αγάπη μου, πέντε χρόνια τώρα βάζω μήλο στο σπανακόρυζο, δεν το είχες προσέξει;" "....."
Ετικέτες
διατροφή,
εύκολη συνταγή,
παιδιά,
σπανακόρυζο,
συνταγή
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)