Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Παιδόφιλοι σε παιδική ιστοσελίδα!Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελίες έντρομων γονέων, ότι επικίνδυνοι παιδόφιλοι έχουν εισβάλει στο site κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά Stardoll.
Το Stardoll είναι ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κυρίως ανάμεσα σε κορίτσια ηλικίας 10 – 15 ετών και όπως αποδείχθηκε έχει γίνει και ο αγαπημένος δικτυακός τόπος παιδόφιλων.
Όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα αρρωστημένα αυτά μυαλά μπαίνουν στο site με ψεύτικα προφίλ και προσποιούμενα ότι είναι ανήλικες «ψαρεύουν» μικρά κοριτσάκια για να ικανοποιήσουν τα πιο ανώμαλα σεξουαλικά τους ένστικτα.
Ήδη η Δίωξη έχει καταφέρει να εντοπίσει έξι παιδόφιλους, οι τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία. Οι παιδόφιλοι αυτοί είχαν εμφανιστεί στο Stardoll ως ανήλικοι και είχαν καταφέρει να παρασύρουν κοριτσάκια ηλικίας 10 και 11 ετών, πείθοντάς τα να ανεβάσουν γυμνές τους φωτογραφίες.
Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι μητέρες των κοριτσιών αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, αφού έπιασαν τα παιδιά τους να προσπαθούν να βγάλουν ημίγυμνες φωτογραφίες τους μέσα στο μπάνιο τους. Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ της Espresso όταν ρώτησαν τα παιδιά τους τι κάνουν, εκείνα τους είπαν, πως κάποιος «συνομήλικός» τους, τους είπε να βγάλουν τη φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Stardoll. Οι γονείς έπειτα έκαναν για λίγο τους ντετέκτιβ και όταν αντιλήφθηκαν ότι ο… φίλος αυτός ήταν ενήλικας και μάλιστα από τους πιο επικίνδυνους παιδόφιλους, ειδοποίησαν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα, ενώ οι παιδόφιλοι είχαν πείσει με διάφορα τεχνάσματα τα κοριτσάκια να βγάλουν τις γυμνές φωτογραφίες και μάλιστα τα είχαν δασκαλέψει ώστε να μην το καταλάβουν οι γονείς τους.
Η Δίωξη μετά τις καταγγελίες έχει εντοπίσει τέσσερα στίγματα στην επαρχία και δύο στην Αθήνα και στις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε συλλήψεις.

Τι είναι το Stardoll;
Το Stardoll, που έχει χαρακτηριστεί το «facebook των παιδιών», είναι μια σελίδα ψυχαγωγίας ανηλίκων -κυρίως κοριτσιών έως 15 ετών-, στην οποία μπορούν να συνομιλούν με τους φίλους τους και να παίζουν διάφορα παιχνίδια, όπως να αλλάζουν ρούχα σε κούκλες και να κερδίζουν «donuts» με τα οποία μπορούν να «αγοράζουν» δωμάτια με ντουλάπες γεμάτες ρούχα. Τα περισσότερα παιδιά δημιουργούν ομάδες με συμμαθητές τους, ώστε να έχουν κοινά διαδικτυακά παιχνίδια μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο προθάλαμος του Facebook. Στο Stardoll, οι νεαροί χρήστες – κυρίως παιδιά Δημοτικού- δεν μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες. Αντ’αυτού επιλέγουν ρούχα, χτένισμα, μακιγιάζ, τατουάζ για μια ψηφιακή κούκλα που θα αποτελεί το avatar, την γραφική απεικόνισή τους δηλαδή. Το Stardoll δεν προσφέρει επιλογή ανήλικων avatar, έτσι, ακόμα και αν ο χρήστης είναι 8 ετών, υποχρεωτικά ταυτίζεται με ενήλικο avatar.
Αν στο Facebook χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να κατασκευάσει κανείς ένα πλαστό προφίλ, στο Stardoll όλα τα προφίλ είναι εξ’ορισμού πλαστά αφού κατά κανόνα οι χρήστες χρησιμοποιούν συνθηματικό όνομα (moroulini245, max_boy899 κλπ) και έχουν μια ψηφιακή κούκλα αντί για φωτογραφία.

Κίνδυνοι
Το ίδιο το Stardoll παροτρύνει τους χρήστες να ανεβάσουν προσωπικές πληροφορίες και προτείνει «φίλους». Με λίγα λόγια, ακριβώς τις αντίθετες συμβουλές απο αυτές που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά, ήτοι: «μην ανεβάζεις προσωπικές πληροφορίες και μην κάνεις φίλους άγνωστους». Η πολιτική αυτή του Stardoll θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά διότι τα εκπαιδεύει στο να δέχονται άγνωστους ως φίλους κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο.


Η φιλική προς τον ανήλικο χρήστη δομή/εμφάνιση του Stardoll δημιουργεί στα παιδιά μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και οικειότητας. Ετσι είναι πολύ εύκολο να προχωρήσουν στην αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων όπως αληθινό όνομα, ηλικία, σχολείο, τόπο κατοικίας κλπ. Οι πραγματικοί όμως λόγοι αυτής της αβίαστης προσφοράς πληροφοριών λίγο έχουν να κάνουν με την δομή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Ο κύριος υπαίτιος είναι οι άγνοια των γονέων και η έλλειψη εκπαίδευσης των παιδιών.
Στα Chatrooms του Stardoll ο χρήστης εκτίθεται συχνά σε γλώσσα άκρως ακατάλληλη για μικρές ηλικίες. Τα παιδιά, ασφαλή πίσω από το avatar, εκφράζονται με ιδιαίτερη σκληρότητα είτε κατά φίλων στην πραγματική ζωή, είτε κατ’ αγνώστων. Το Stardoll προσφέρει κάποια στοιχειώδη λογοκρισία και αποκλεισμό (ban) των χρηστών που βωμολοχούν, αλλά τα παιδιά βρίσκουν τρόπους να τα παρακάμψουν.


Χώρος κυνηγιού για παιδεραστές
Το Stardoll, όπως και το Facebook, ο ask.fm και τα διάφορα chatrooms αποτελούν πλέον τον ιδανικό χώρο όπου οι παιδεραστές όλου του κόσμου έρχονται σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους. Κρυμμένοι πίσω από ένα πλαστό προφίλ, πλησιάζουν τους ανήλικους και καλλιεργούν οικειότητα με στόχο ή να τα παρασύρουν σε μια μοιραία συνάντηση ή να τους αποσπάσουν οπτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο). Δεν είναι σπάνιο να τα παρασύρουν σε μονόπλευρη βίντεο κλήση (μέσω Skype για παράδειγμα) προφασιζόμενοι ότι π.χ. η κάμερά τους “έχει χαλάσει”.

Τρόπος αντιμετώπισης: Εκπαίδευση, καθοδήγηση, όρια, έλεγχος
Η μόνη λύση για την προστασία των παιδιών στο Stardoll και σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαρκής επαγρύπνηση από την πλευρά των γονέων. Όλα ξεκινούν με εντατική εκπαίδευση τους για τους τρόπους συμπεριφοράς (netiquette) στο διαδίκτυο ώστε να μην προσβάλλουν άλλους χρήστες αλλά και να μην δέχονται προσβλητικά σχόλια. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας η διαρκής εκπαίδευση για τους κινδύνους με συνεχή υπενθύμιση ακόμα και αν το παιδί αντιδρά.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέτουν όρια στη χρήση του διαδικτύου γενικότερα από πολύ μικρές ηλικίες. Ορια τα οποία θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια έτσι ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να τα θεωρεί δεδομένα. Από τη στιγμή που ο γονέας επιτρέπει στο παιδί να σερφάρει στο διαδίκτυο, οφείλει να είναι ενημερωμένος ο ίδιος πάνω σε θέματα ασφάλειας έτσι ώστε να είναι σε θέση να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει αλλά και να ελέγξει το παιδί.

Στέλλα Φλωρά Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια γονέων σε θέματα Ασφάλειας στο διαδίκτυο, Υπεύθυνη Τύπου Watchdogs Παιδί και Διαδίκτυο

Το παρόν κείμενο αποτελλεί συρραφή αποσπασμάτων από εδώ, εδώ κι εδώ.

Παρακαλώ διαδώστε το!


ΗΜΕΡΗΣΙΑ Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελίες έντρομων γονέων, ότι επικίνδυνοι παιδόφιλοι έχουν εισβάλει στο site κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά Stardoll. Προσοχή! Παιδόφιλοι εισέβαλαν στο παιδικό facebook - Τέσσερις συλλήψεις Το Stardoll είναι ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κυρίως ανάμεσα σε κορίτσια ηλικίας 10 – 15 ετών και όπως αποδείχθηκε έχει γίνει και ο αγαπημένος δικτυακός τόπος παιδόφιλων. Όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα αρρωστημένα αυτά μυαλά μπαίνουν στο site με ψεύτικα προφίλ και προσποιούμενα ότι είναι ανήλικες «ψαρεύουν» μικρά κοριτσάκια για να ικανοποιήσουν τα πιο ανώμαλα σεξουαλικά τους ένστικτα. Ήδη η Δίωξη έχει καταφέρει να εντοπίσει έξι παιδόφιλους, οι τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία. Οι παιδόφιλοι αυτοί είχαν εμφανιστεί στο Stardoll ως ανήλικοι και είχαν καταφέρει να παρασύρουν κοριτσάκια ηλικίας 10 και 11 ετών, πείθοντάς τα να ανεβάσουν γυμνές τους φωτογραφίες. Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι μητέρες των κοριτσιών αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, αφού έπιασαν τα παιδιά τους να προσπαθούν να βγάλουν ημίγυμνες φωτογραφίες τους μέσα στο μπάνιο τους. Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ της Espresso όταν ρώτησαν τα παιδιά τους τι κάνουν, εκείνα τους είπαν, πως κάποιος «συνομήλικός» τους, τους είπε να βγάλουν τη φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Stardoll. Οι γονείς έπειτα έκαναν για λίγο τους ντετέκτιβ και όταν αντιλήφθηκαν ότι ο… φίλος αυτός ήταν ενήλικας και μάλιστα από τους πιο επικίνδυνους παιδόφιλους, ειδοποίησαν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα, ενώ οι παιδόφιλοι είχαν πείσει με διάφορα τεχνάσματα τα κοριτσάκια να βγάλουν τις γυμνές φωτογραφίες και μάλιστα τα είχαν δασκαλέψει ώστε να μην το καταλάβουν οι γονείς τους. Η Δίωξη μετά τις καταγγελίες έχει εντοπίσει τέσσερα στίγματα στην επαρχία και δύο στην Αθήνα και στις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε συλλήψεις. ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line Διάδωσε το τώρα!

Διαβάστε περισσότερα: Stardoll – Έξι παιδόφιλοι ανάμεσα σε 312.000.000 παιδία | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου