Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Δροτσίλες



Ζέστη και τα παιδιά ιδρώνουν. Έλα όμως που οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν τα καταφέρνουν κι ερεθίζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δροτσίλες (ή ιδρωτσίλες, ιδρωτίλες κτλ).
Οι δροτσίλες δε φαίνεται να ενοχλούν τα παιδιά, αλλά οπωσδήποτε, πέρα από την άσχημη όψη, καλύτερα να αποφεύγουμε κάτι που καταπονεί τον οργανισμό τους.
Οι δροτσίλες περνούν μόνες τους, δε γιατρεύονται. Ο μόνος τρόπος να τις γλιτώσεις είναι η πρόληψη.
Τι κάνουμε λοιπόν;


α) Δροσιά. Φροντίστε να είναι το παιδί δροσερό, με ελαφρά ρούχα και συχνά μπάνια. Επειδή τα παιδιά πρέπει να παίζουν, βάλτε πισίνα στη βεράντα κι αφήστε τα να πλατσουρίζουν, να παίζουν μπουγέλο, νεροπίστολα, κτλ. Στο σπίτι, βάλτε ανεμιστήρες κι αφήστε ανοιχτά παράθυρα παντού για να κυκλοφορεί το αεράκι. Στην ανάγκη, κλείστε τα μέσα και βάλτε κλιματιστικό. 

(Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι δροσερά, γιατί, λόγω ανωριμότητας του συστήματος ψύξης, κινδυνεύουν και από θερμοπληξία και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Φροντίστε επίσης να πίνουν μπόλικο νερό ή χυμούς, γιατί η αφυδάτωση είναι άλλος μεγάλος κίνδυνος.)

β) Πούδρα. Απλώστε λίγη πουδρίτσα όπου εμφανίζονται δροτσιλίτσες, ιδιαίτερα πριν κοιμηθούν. Συνήθως τα παιδιά εμφανίζουν δροτσίλες γύρω από το λαιμό γιατί όταν κοιμούνται το δέρμα της περιοχής εφάπτεται με το δέρμα των ώμων. Δροτσίλες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στις κλειδώσεις γονάτων και αγκώνων, στις μασχάλες, στην περιοχή της πάνας.
Αποφύγετε να ρίχνετε στο παιδί την πούδρα τινάζοντας την πουδριέρα (όπως ρίχνουμε το αλάτι από την αλατιέρα), γιατί σηκώνονται σύννεφα πούδρας που δεν πρέπει να τα εισπνεύσουν τα μικρά πνευμονάκια. Για να τα προστατεύσετε περισσότερο, προτιμήστε φυσική πούδρα, από άμυλο, όχι από τάλκη (που είναι ορυκτό). Αν δε βρείτε, χρησιμοποιήστε νισεστέ ή άνθος αραβοσίτου (ναι, κάνει!). Ανοίξτε το βάζο, πάρτε λίγη στα δάχτυλα κι απλώστε την στο δέρμα απαλά.

Να είστε καλά και τα παιδιά σας καλύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου