Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μπισκοτάκια κουκουβάγιες!

Αρχίζει η σχολική χρονιά και θέλεις βέβαια να συνδεθεί στο μυαλό των παιδιών με ευχάριστες αναμνήσεις.
Πέρυσι πέτυχα μια καταπληκτική συνταγή, για μπισκότα κουκουβάγια. Αφού η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας, των μαθητών και των σχολικών βιβλίων, τι πιο τέλειο από μια τέτοια λιχουδιά για να ξεκινήσει καλά η χρονιά;
Τα φτιάξαμε και πέρυσι και είχαν φοβερή επιτυχία. Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα, μόνο που αντί για κάσιους (που δεν είχα) έβαλα κουκουνάρι που τα παιδιά το λατρεύουν. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:




Και φέτος πάλι τα ίδια. Τα παιδιά μπήκαν φυσικά στην κουζίνα και η κουζίνα έγινε σα βομβαρδισμένη αλλά το φχαριστηθήκαμε με την ψυχή μας. Στο τέλος γλείψαμε τα "χτυπητήρια" του μίξερ και το μπωλ και κλέψαμε μερικά περισσέματα ζύμης που δεν έγιναν κουκουβάγιες.



Για να κάνουμε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, αντί για σοκολατένια ματάκια βάλαμε χρωματιστά κουφέτα - τρελλή επιτυχία σας λέω και οι μικροί διαλέγουν τις κουκουβάγιες ανάλογα με το αγαπημένο τους χρώμα.


Αν θελήσετε να τα φτιάξετε κι εσείς και να καθιερώσετε ένα νέο οικογενειακό έθιμο, θα βρείτε τη συνταγή παρακάτω (είπαμε, από εδώ). Κι επειδή μου είναι αδύνατο ν' αφήσω μια συνταγή στην ησυχία της, θα βρείτε και τις δικές μου παρεμβάσεις με πλάγια γράμματα.

Υλικά (30 μπισκότα)

3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη (εγώ έβαλα 3/4 άσπρη κι έγιναν μια χαρά)
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
1 αβγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ δάκρυα σοκολάτας ή κουβερτούρα σε κομμάτια (εγώ έβαλα ένα κουταλάκι κακάο κι άλλο ένα βούτυρο για να μη βγει στεγνό το μείγμα. Γλιτώνεις το μπελά του μπεν μαρί και το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό/εμφανίσιμο.)
40 κομματάκια σοκολάτας (chocolate chips) (ή χρωματιστά κουφετάκια)
20 Κάσιους ψημένα (ή κουκουνάρια, ή αμύγδαλα)

Διαδικασία
Χτυπάμε σε μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, το αβγό και χτυπάμε λίγο ακόμη να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά (το νερό του μπεν μαρί πρέπει να ειναι πολύ λίγο γιατι δεν πρέπει να ακουμπάει το σκέυος της σοκολάτας). Αφηνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ενα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε μαζί την σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι στο μείγμα με το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι η ζύμη θα ειναι σαν τριμμένα ψίχουλα.



Την πατάμε με τα χέρια να σχηματιστεί μια μπάλα και κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ζύμης.
Ανακατεύουμε το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε με την λιωμένη σοκολάτα και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη να ενσωματωθέι η σοκολάτα και η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ.



Τυλίγουμε τις 2 ζύμες (λευκή και σοκολατένια) με αντικολλητικό χαρτί και αφηνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφου περάσει ο χρόνος κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη



και ξεκινάμε ρολάροντας με τα χέρια τα σοκολατένια κομμάτια της ζύμης ωστε να τα κάνουμε κορδόνια. Δεν πειράζει αν κόβονται, απλά τα ενώνουμε. Τά κάνουμε λοιπόν κορδόνια και τα αφηνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια παίρνουμε κομμάτι απο την λευκή ζύμη, την πλάθουμε μακρόστενη και με πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πρώτα κατα μήκος,



και στην συνέχεια κατά πλάτος.



Τοποθετούμε το σοκολατένιο κορδόνι πάνω στην λευκή ζύμη λωρίδα (όπως κάνουμε στα ροξάκια)  και κόβουμε το περισσευμα της λευκής ζύμης δεξιά και αριστερά απο το σοκολατένιο κορδόνι.



Τυλίγουμε την λευκή ζύμη γύρω απο την σοκολατένια



Τέλος τυλίγουμε το κάθε γεμιστό κομμάτι με μεμβράνη και αφηνουμε στο ψυγείο για άλλη μία ώρα. (εγώ τα σκέπασα όλα μαζί με μία μεμβράνη - τσιγγουνιές, αλλά ούτε κόλλησαν, ούτε στέγνωσαν).



Αφου περάσει η ώρα και σφίξει η ζύμη, βγάζουμε ενα ένα τα κομμάτια για να φτιάξουμε τις κουκουβάγιες. Στρώνουμε στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ανα δυο, φετάκια φετάκια απο το ρολό μας,  Τα ενώνουμε πατώντας ελαφρά στην ένωσή τους, και τσιμπάμε στις πάνω γωνίες την ζύμη με τα χέρια μας ωστε να φτιάξουμε τα "αυτάκια" της κουκουβάγιας.



Βάζουμε το κάσιους για μύτη και τα κομματάκια σοκολάτας για μάτια.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και στρώνουμε σε ταψάκι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας και ψηνουμε για 12 λεπτά.



Τα αφηνουμε στην αρχή μέσα στο ταψί να κρυώσουν ελαφρώς γιατι θα ειναι μαλακά και εύθραστα, και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε να κρυώσουν σε σχάρα. (το δικό μας πρόβλημα ήταν ότι δεν κρύωναν αρκετά γρήγορα για να τα φάμε!)

Καλή Επιτυχία!!!


3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία έγιναν και με τα χρωματιστά ματάκια κ καλή η ιδέα για το βουτυρο με το κακάο σε περίπτωση που βιαζόμαστε. Χαιρομαι που τα φτιάχνετε κάθε χρόνο κ εμείς τα φτιάχνουμε συχνά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ καλή μου - σου χρωστάμε πολύ ωραίες αναμνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή