Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Πώς να φτιάξεις ταχινόμελο

Το ταχίνι είναι από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα, αλλά σκέτο είναι σα στόκος - τρώγεται μόνο από τους πολύ αποφασισμένους υγιεινάδες.
Το ταχινόμελο όμως είναι άλλο πράγμα. Άλλη υφή, άλλη γεύση. Δεν κολλά στη γλώσσα κι είναι γλυκό κι ένα εκατομμύριο φορές πιο υγιεινό από κάθε τι άλλο που μπορείς να βάλεις στο ψωμί.

Το να φτιάξεις ταχινόμελο είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ταχίνι, μέλι, ένα μικρό βαζάκι για να βάλεις το μείγμα κι ένα μαχαίρι για να το ανακατέψεις.


(Χρησιμοποιώ μαχαίρι κι όχι κουτάλι, γιατί το μαχαίρι σκουπίζεται εύκολα στα τοιχώματα του βάζου, ενώ το κουτάλι δεν καθαρίζεται εύκολα. Άλλωστε, ένα μαχαίρι θα το χρειαστείς για ν' απλώσεις το ταχινόμελο στο ψωμί)

Παίρνεις μια "μαχαιριά" από το βάζο του ταχινιού και τη ρίχνεις στο βαζάκι που θ' ανακατέψεις το ταχινόμελο. (Το μαχαίρι βολεύει κι εδώ, όταν το βάζο του ταχινιού έχει στενό άνοιγμα.)



Μετά, ρίχνεις στο βαζάκι περίπου την ίδια ή λίγο μικρότερη ποσότητα μελιού (κρίνεις με το μάτι).



Παίρνεις το μαχαίρι, που πρέπει να έχει γερή λάμα, κι αρχίζεις το ανακάτεμα.



Έπειτα από λίγες στροφές το μείγμα αρχίζει να πήζει και να γίνεται σφιχτό σαν τσιμέντο. Τότε είναι έτοιμο ν' αλειφτεί στο ψωμί.



Έχει μάλιστα κι άλλο ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το κλασσικό βούτυρο-μέλι (ή μαρμελάδα): δε στάζει από τη φέτα του ψωμιού με τίποτα.

Καλή όρεξη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου