Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το ημερολόγιο του Φλεβάρη

Τ' αγοράκια μου, όπως και τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας, έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν το πέρασμα του χρόνου. Φτιάχνουμε λοιπόν ημερολόγια, κάθε μήνα, και πάνω τους σημειώνουμε ό,τι έχει ενδιαφέρον (γενέθλια, εκδρομές, γιορτές, κτλ). Άλλες φορές τα ζωγραφίζουν τα παιδιά κι άλλες, όταν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν, μου δίνουν οδηγίες κι εγώ κάνω το εκτελεστικό όργανο.
Παλιότερα είχα δημοσιεύσει ένα ημερολόγιο και μετά σταμάτησα, γιατί δε φάνηκε να ενδιαφέρει κανέναν. Προχτές όμως μια φίλη εντυπωσιάστηκε απ' αυτό που είδε κολλημένο στην πόρτα μας και τα λόγια της με παρακίνησαν να δημοσιεύσω άλλο ένα.
Πρόκειται φυσικά για το ημερολόγιο του Φλεβάρη και, επειδή έρχονται οι Απόκριες, τα παιδιά απαίτησαν να γίνει με σερπαντίνες. Απαίτησαν λέω, γιατί η ιδέα φαινόταν "τρομερή", αλλά και δύσκολη, οπότε προτίμησαν να παίξουν λέγκο.

Πώς λοιπόν φτιάχνεις ένα ημερολόγιο με σερπαντίνες;
Χωρίζεις το χαρτί σε πέντε στήλες, περίπου ίσες, μία για κάθε βδομάδα του μήνα. Έπειτα, ζωγραφίζεις (με μολύβι, για να σβήνουν τα λάθη) μία σερπαντίνα σε κάθε στήλη, φροντίζοντας να έχεις 7 "θηλιές" σε κάθε σερπαντίνα, μια για κάθε μέρα δηλαδή.


Έπειτα χρωματίζεις τις σερπαντίνες με τα χρώματα που διαλέγουν τα ζουζουνάκια, γράφεις τα νούμερα των ημερών μέσα στις θηλιές και νά 'το το ημερολόγιό μας.


Αν υπάρχουν γενέθλια, γιορτές κτλ, μπορείς να ζωγραφίσεις μια τούρτα ή κάτι παρόμοιο δίπλα στην αντίστοιχη θηλιά.
Το κολλάμε δίπλα στο ημερολόγιο του Γενάρη και περιμένουμε να τελειώσει ο μήνας για ν' αρχίσουν οι Απόκριες.
Έπειτα τα παιδιά κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα χρωματίσει πρώτος τη μέρα που τέλειωσε - και μ' αυτό τον πολύχρωμο τρόπο παρακολουθούμε το χρόνο που περνά.


Καλή επιτυχία!


Σημείωση: έπειτα από πολλά ημερολόγια και πολλά λάθη, έχω φτιάξει δύο πρότυπα (οριζόντιο και κάθετο, μπορείτε να τα κατεβάσετε κάνοντας κλικ στις αντίστοιχες λέξεις). Χρησιμοποιούμε το καθένα ανάλογα με το πώς θέλουμε να φτιάξουμε κάθε μήνα. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι να πέσει η σωστή ημερομηνία στο σωστό τετράγωνο. Μάλιστα έχω μάθει στους λεβέντες να κάνουν τα δικά τους ημερολόγια (όταν έχουν το κέφι) κολλώντας το πρότυπο πάνω στο τζάμι, βάζοντας ένα λευκό χαρτί από πάνω και κάνοντας το σχέδιο που τους αρέσει σε κάθε τετραγωνάκι. "Ουφ, πολλά τετραγωνάκια, βρε μαμά. Δύσκολη δουλειά" (ο μεγάλος, αφού είχε ζωγραφίσει 31 διαστημόπλοια!)

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου