Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κι άλλο σπανακόρυζο, μαμά!

Ναι, στο δικό μας σπίτι αυτή η κραυγή ακούγεται συχνά. Μου πήρε δύο χρόνια πειραμάτων για να τα καταφέρω, αλλά τελικά το πέτυχα: το σπανακόρυζο έχει γίνει αγαπημένο φαγητό των παιδιών αλλά και του άντρα μου.
Πώς γίνεται; Το κόλπο είναι να καταφέρεις να εξαφανιστεί η υπερβολικά "πράσινη" γεύση του σπανακιού που απωθεί τους μικρούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ καλό σωτάρισμα, μια πιπεριά κόκκινη και ένα ...μήλο. Μάλιστα μήλο. Η γλύκα του διώχνει τη "γλυφάδα" του σπανακιού, η πιπεριά του δίνει σπιρτάδα και άρωμα, το σωτάρισμα του προσθέτει νοστιμιά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Αλλά ας τα πούμε αναλυτικά:

Σπανακόρυζο των παιδιών

Υλικά
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο (ή κατεψυγμένο)
ένα καρότο (προαιρετικά)
ένα μήλο (απαραίτητο!)
τρία φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
Νερό ή ζωμό ή τοματοχυμό, σε ποσότητα ανάλογη με το ρύζι που χρησιμοποιείτε (δείτε τις οδηγίες του πακέτου)

Εκτέλεση
Αλέθουμε το κρεμμύδι στον πολυκόφτη και το σωτάρουμε στο μισό λάδι. Όταν αρχίσει να κιτρινίζει, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Καθώς ψήνεται το κρεμμύδι, καθαρίζουμε την πιπεριά, την περνάμε κι αυτή από τον πολυκόφτη και την προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Αφήνουμε να ψηθούν μαζί αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η πιπεριά και να καραμελώσει το κρεμμύδι.


Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το σπανάκι: Κόβουμε τις ρίζες και τα μαραμένα φύλλα και το πλένουμε πολύ καλά σε μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό. Το στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το πλύσιμο 3-4 φορές.
Ρίχνουμε το σπανάκι σε δεύτερη κατσαρόλα χωρίς νερό και σκεπάζουμε. Έπειτα από μερικά λεπτά σηκώνουμε το καπάκι. Το σπανάκι που είναι στον πάτο θα έχει μαραθεί. Με την κουτάλα, ανασηκώνουμε το σπανάκι έτσι ώστε τα μαραμένα φύλλα ν' ανέβουν πάνω και τα φρέσκα να πάνε στον πάτο για να μαραθούν κι αυτά. Συνεχίζουμε ώσπου να μαραθεί όλο. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεχάστε το πλύσιμο: βάλτε το κατευθείαν στην κατσαρόλα όχι για να μαραθεί αλλά για να ξεπαγώσει.

Την ώρα που ασχολούμαστε με το σπανάκι, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το κρεμμύδι πότε-πότε για να μην καεί. Αν σας φαίνεται ότι πάει να καεί, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και προλάβετε τη ζημιά ρίχνοντας λίγο νερό στην κατσαρόλα.

Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, το ρίχνετε στον πολυκόφτη και το κάνετε πουρέ. Ρίχνετε τον πουρέ στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.

Καθαρίζετε το καρότο και το μήλο, τα ψιλοκόβετε κι αυτά και τα προσθέτετε στο μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιού. Προσθέτετε το ανάλογο υγρό για το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά.




Μετράτε το ρύζι, το καθαρίζετε (αφαιρώντας ξένα σώματα και μαύρα σπειριά με το χέρι) και το πλένετε (ρίχνετε νερό στη λεκάνη με το ρύζι, ανακατεύετε ώσπου το νερό να θολώσει και το στραγγίζετε - επαναλαμβάνετε δυο-τρεις φορές).

Ρίχνετε το ρύζι στην κατσαρόλα με το νερό και το σπανάκι, που θα πρέπει τώρα να βράζει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύετε μια φορά, καλά, προσέχοντας να μην έχει κολλήσει ρύζι στον πάτο. Μόλις το μείγμα σας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά όσο το δυνατόν περισσότερο κι αφήνετε το σπανακόρυζο να μαγειρευτεί ώσπου να έχει πιεί εντελώς το νερό του.

Καλή όρεξη!

Σημειώσεις:
  • Όπως είπα, οι δικοί μου πρίγκηπες δεν αγαπούν τις ίνες. Αν τα δικά σας παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, μπορείτε να βάλετε το σπανάκι στο φαγητό χωρίς να το αλέσετε. Επίσης, τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν ψιλοκομμένα κι όχι αλεσμένα. 
  • Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το ξινό, αφαιρέστε το χυμό λεμονιού.
  • Μολονότι παραδοσιακά το σπανακόρυζο γίνεται με ντομάτα, εμείς το προτιμούμε χωρίς αυτή. Το κόκκινο χρώμα της πιπεριάς αρκεί για να ομορφύνει το πιάτο.
  • Η πιπεριά πρέπει να είναι Φλωρίνης, για τη γλυκιά, πιπεράτη γεύση της. Οι κοινές πιπεριές δε δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Μη με ρωτήσετε πόσες κατσαρόλες με σπανακόρυζα αναγκάστηκα να τελειώσω μόνη μου, ώσπου να βρω το συνδυασμό που μόλις διαβάσατε.
  • Και το καλύτερο. "Αγάπη μου, μου φέρνεις ένα μήλο για το σπανακόρυζο;" "Μήλο; Στο σπανακόρυζο;;;!!!" "Μα βρε αγάπη μου, πέντε χρόνια τώρα βάζω μήλο στο σπανακόρυζο, δεν το είχες προσέξει;" "....."








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου