Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Πώς περνάμε τις μέρες του κορωνοϊού

Γεια σε όλες και όλους!
Τώρα που ο κορωνοϊός έχει κλείσει γονείς και παιδιά στο σπίτι, έχουμε δύο επιλογές:
Ή να οργιστούμε και να στεναχωρηθούμε για τη στέρηση της ελευθερίας μας,
Ή να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να κατεβάσουμε ταχύτητες και να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και -κυρίως- στα παιδιά μας.
Η δική μου επιλογή είναι η δεύτερη, και από εδώ θα σας λέω τους τρόπους που βρήκα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (και των μεγάλων).




Δουλειές
Αρχικά, πρέπει να σας πω ότι εγκλεισμός δεν σημαίνει αδράνεια ή βαρεμάρα.
Οι μεγάλοι έχουν τις δουλειές τους (μέσω υπολογιστή) ενώ επίσης έχουν να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν και να κάνουν όλες εκείνες τις δουλειές του σπιτιού που παίρνουν πολύ χρόνο κι ας μη θεωρούνται "δουλειά".
Επιπλέον, κλείσιμο στο σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα ακινητοποίηση, ούτε χάζεμα στις οθόνες με τις ώρες.
Τα παιδιά είχαν μισή ώρα κάθε μέρα να παίξουν σε μια οθόνη (υπολογιστή, κινητό της μαμάς ή τάμπλετ του μπαμπά) υπό τον όρο ότι είχαν τελειώσει μαθήματα και λοιπές υποχρεώσεις.
Αυξήσαμε την ώρα σε εξήντα λεπτά, υπό τον όρο ότι θα τα κερδίσουν κάνοντας κάποιες έξτρα δουλειές στο σπίτι, τις οποίες μέχρι σήμερα έκαναν οι μεγάλοι. Ευκαιρία να μάθουν περισσότερα που θα τους χρησιμεύσουν όταν με το καλό φύγουν από το σπίτι.
Έτσι, στα συνηθισμένα καθήκοντα (τακτοποίηση δωματίου, τα πιάτα μας στο πλυντήριο, βιβλία και παιχνίδια στη θέση τους, κτλ.) προστέθηκαν το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων, το άπλωμα και το μάζεμα της μπουγάδας και κάτι άλλα ψιλά...


Γυμναστική
Για ν' αντισταθμίσουμε την έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων, θεσπίσαμε την πρωινή γυμναστική.
Κάθε μέρα, γύρω στις δύο ώρες μετά το πρωινό (για να μην έχουμε βαρύ στομάχι) ή θα βγούμε να παίξουμε στην ταράτσα, ή, αν ο καιρός δεν είναι καλός, θα κάνουμε γυμναστική στο σπίτι.
Κι επειδή η επανάληψη των ίδιων ασκήσεων είναι βαρετή, κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να κάνει το γυμναστή αν θέλει. Ο γυμναστής απολαμβάνει το προνόμιο να προσθέσει όποιες ασκήσεις θέλει στο συνηθισμένο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι πρέπει να τις κάνουν υποχρεωτικά!
Το αποτέλεσμα είναι ότι γυμναζόμαστε περισσότερο, γιατί τα παιδιά ευχαριστιούνται να προσθέτουν ασκήσεις που πιστεύουν πως θα δυσκολέψουν τη μαμά! Η δε μαμά αγκομαχά, κάποιες φορές προσποιητά, αλλά τις περισσότερες φορές αληθινά!



Η ώρα της οικογένειας
Επίσης από την αρχή θεσπίσαμε έναν κανόνα, ότι το βράδυ σταματάμε όλοι ό,τι κάνουμε και περνάμε μια-δυο ώρες κάνοντας κάτι μαζί.
Μάλιστα, για να μην υπάρχουν καβγάδες και ατέλειωτες συζητήσεις για το τι θα κάνουμε τελικά, αποφασίστηκε κάθε μέρα να αποφασίζει ένας από εμάς τι θα κάνουμε, με τη σειρά.
Εννοείται πως οι μεγάλοι βλέπουν τι διαλέγουν οι μικροί και επιλέγουν μια αντισταθμιστική δραστηριότητα. Π.χ., αν οι μικροί έχουν επιλέξει ταινίες, τότε τις δικές μας μέρες θα κάνουμε κάτι μακριά από οθόνη.
Οι δραστηριότητες που θα επιλεγούν μπορεί να είναι οτιδήποτε - από επιτραπέζιο έως ταινία, διάβασμα βιβλίου, αφήγηση ιστοριών κτλ.


Στις επόμενες αναρτήσεις θα σας περιγράψω τις πιο αγαπημένες μας.

Φιλιά σε όλες/ους και είθε το τέλος του εγκλεισμού να μας βρει υγιείς!

________________
Πηγή εικόνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου