Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα

Αν έχετε ζυμώσει ποτέ σας ψωμί ή πίτσα, τότε ξέρετε να φτιάχνετε και λαγάνα.
Μην τη φοβάστε.
Κάντε το σπίτι να μοσχομυρίσει κι αφήστε την ατελείωτη ουρά του φούρνου για μια πανάκριβη λαγανίτσα που δε φτάνει ούτε για κέρασμα.
Ας ξεκινήσουμε:
Υλικά
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ολικής, ή μισό-μισό, ή ό,τι άλλο σας αρέσει)
Αντίστοιχη μαγιά και νερό
λίγο αλατάκι
σουσάμι
Προαιρετικά
1-2 κουταλιές ζάχαρη
2-3 κουταλιές λάδι
Σκεύη
Μεγάλο μπωλ ανάμειξης, πάγκος ή τραπέζι για το ζύμωμα, μεγάλο ρηχό ταψί, κόσκινο. Προαιρετικά: χαρτί ψησίματος, πλάστης.

Εκτέλεση
Λαδώνετε το ταψί σας ή το στρώνετε με χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά την ανακατεύετε με το αλεύρι. Αν χρησιμοποιείτε υγρή, τη διαλύετε προσεκτικά σε λίγο χλιαρό νερό, φροντίζοντας να μη μείνουν αδιάλυτα βωλαράκια.
Σημείωση: Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για τη ζύμη σας πρέπει να είναι χλιαρό. Πολύ ζεστό και θα "κάψετε" τη μαγιά, με αποτέλεσμα να μη φουσκώσει ποτέ το ζυμάρι σας. Πολύ κρύο και η ζύμη θα κάνει αιώνες ν' "ανεβεί".

Κάνετε έναν κρατήρα στη μέση του αλευριού και ρίχνετε μέσα λίγο από το νερό (αν έχετε διαλυμένη μαγιά, ρίχνετε αυτό το νερό).

Σταδιακά, αρχίστε να ρίχνετε το αλεύρι μέσα στο νερό του κρατήρα.


Ο στόχος σας είναι ν' αποκτήσετε ένα πηχτό και κολλώδες μείγμα που θα περιέχει όλο σας το αλεύρι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο-λίγο νεράκι, προσέχοντας μην το παρακάνετε και πλημμυρίσετε τη ζύμη σας.

 

Σημείωση: κανείς δε μπορεί να σας πει πόσο νερό θα χρειαστεί η ζύμη σας. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείτε, το πόσο ψιλό είναι, τη θερμοκρασία, την υγρασία της ατμόσφαιρας, ακόμη και το υψόμετρο. Προσθέστε νερό με προσοχή.

Αλευρώστε τον πάγκο σας κι αδειάστε τη ζύμη εκεί. Προσοχή: θα είναι πολύ κολλώδης.

Αρχίστε να την πλάθετε ως εξής: τη διπλώνετε και την πιέζετε δυνατά σπρώχνοντας ώστε να τεντωθεί. Έπειτα τη γυρνάτε κατά 90 μοίρες, κι επαναλαμβάνετε το δίπλωμα-ζούληγμα. Κάθε τόσο ξαναλευρώνετε τον πάγκο για να μη σας κολλήσει. Έπειτα από κάμποση ώρα θα πρέπει να έχετε μια λεία κι ελαστική ζύμη.

Ρίξτε τη ζύμη στο ταψί κι απλώστε την με τα χέρια σας. Αν έχετε κάνει καλή δουλειά θα είναι τόσο ελαστική που θα σας δυσκολέψει πολύ να την απλώσετε. Προσωπικά βρήκα ότι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι να την ανοίξετε με τον πλάστη. Ανοίξτε ένα χοντρό-χοντρό φύλλο και τυλίξτε το γύρω από τον πλάστη για να το μεταφέρετε χωρίς να σκιστεί.


Ξετυλίξτε το μέσα στο ταψί και ψεκάστε το με λίγο νεράκι για να κολλήσει το σουσάμι. Σκορπίστε το σουσάμι πάνω στη λαγάνα και πιέστε εδώ κι εκεί με τα δάχτυλα για να κάνετε τα γνωστά "λακκάκια". Σκεπάστε τη λαγάνα (με ένα πανί η μ' ένα άλλο ταψί, ανάποδα) κι αφήστε την να φουσκώσει.

Σημείωση: Οι ζύμες για να φουσκώσουν θέλουν ζέστη. Εφόσον δεν είναι καλοκαίρι, ή βάλτε την σ' ένα ζεστό δωμάτιο ή στο φούρνο στους 30 βαθμούς στον αέρα.

Μόλις είναι έτοιμη (σε καμιά εικοσαριά λεπτά περίπου) ψήστε την στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο παχιά την κάνατε ή το πόσο τραγανή τη θέλετε.








Καλή επιτυχία και καλό τριήμερο!

2 σχόλια: