Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Εμβόλια: μια αληθινή ιστορία

"Η μεγάλη μου κόρη, η Ολίβια, κόλλησε ιλαρά όταν ήταν επτά ετών. Η αρρώστια ακολούθησε τη συνηθισμένη της πορεία και θυμάμαι που της διάβαζα συχνά όσο ήταν άρρωστη, χωρίς ποτέ να νιώσω ιδιαίτερη ανησυχία.



Ένα πρωί, ενώ είχε ήδη μπει στη φάση της ανάρρωσης, καθόμουν στο κρεββάτι της και της μάθαινα πώς να φτιάχνει ζωάκια από πολύχρωμα τριχωτά συρματάκια. Όταν ήρθε η σειρά της να φτιάξει ένα, πρόσεξα ότι τα χέρια της δε μπορούσαν να συντονιστούν μ' αυτό που είχε στο μυαλό της, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να φτιάξει τίποτα.
"Πώς νιώθεις;" τη ρώτησα.
"Νυστάζω" μου απάντησε.
Πριν περάσει μια ώρα έχασε τις αισθήσεις της. Πέθανε σε δώδεκα ώρες.
Η ιλαρά οδήγησε στην εμφάνιση εγκεφαλίτιδας και οι γιατροί δε μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τη σώσουν.
Αυτό συνέβη το 1962, αλλά ακόμη και τώρα, αν ένα παιδί πάθει ιλαρά και εμφανίσει την ίδια θανατηφόρα επιπλοκή που σκότωσε την Ολίβια, οι γιατροί δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να το βοηθήσουν.
Από την άλλη, σήμερα υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βεβαιωθούν ότι ποτέ το παιδί τους δε θα πάθει αυτό που έπαθε το δικό μου. Μπορούν να φροντίσουν να κάνουν τα παιδιά τους το εμβόλιο της ιλαράς.
Το 1962 δε μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο για την Ολίβια, γιατί τότε δεν υπήρχε ακόμη αξιόπιστο εμβόλιο για την ασθένεια. Σήμερα υπάρχει, είναι διαθέσιμο σε όλους και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε το παιδί στο γιατρό.
Υπάρχουν πολλοί ακόμη που δεν πιστεύουν ότι η ιλαρά είναι επικίνδυνη αρρώστια. Πιστέψτε με, είναι. Κατά τη γνώμη μου, οι γονείς που αρνούνται τον εμβολιασμό παίζουν με τη ζωή των παιδιών τους.
Εδώ στη Βρετανία, λόγω του ότι πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είτε από πείσμα, είτε από άγνοια, είτε από φόβο, έχουμε ακόμη κάθε χρόνο εκατό χιλιάδες κρούσματα ιλαράς. Από αυτά, πάνω από 10.000 θα εμφανίσουν επιπλοκές. Τουλάχιστον 10.000 θα αναπτύξουν πνευμονία ή ωτίτιδα ιλαράς. Και κάπου 20 παιδιά θα πεθάνουν.

ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΑΚΙ

Κάθε χρόνο στη Βρετανία 20 παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά.

Από την άλλη, τι κίνδυνο διατρέχει το παιδί σας αν εμβολιαστεί;
Σχεδόν κανέναν.
Ακούστε με προσεκτικά.
Σε μια περιοχή με 300.000 κατοίκους, θα υπάρξει μόνο ένα παιδί κάθε 250 χρόνια που θα εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου. Με λίγα λόγια οι πιθανότητες είναι περίπου μία στο εκατομμύριο.
Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει το παιδί σας από πνιγμό καταπίνοντας ένα κομμάτι σοκολάτα, παρά να αρρωστήσει σοβαρά από ένα εμβόλιο ιλαράς.

Γιατί λοιπόν ανησυχείτε; Πραγματικά, το να μην εμβολιάσετε το παιδί σας είναι σχεδόν έγκλημα."



Τα λόγια αυτά ανήκουν στο συγγραφέα Roald Dahl, και μπορείτε να τα διαβάσετε στο πρωτότυπο στην ιστοσελίδα του. Επανήλθαν στη δημοσιότητα μετά από μια πρόσφατη επιδημία ιλαράς στις ΗΠΑ, που οφείλεται στο ότι πολλοί γονείς, τρομαγμένοι από φήμες για παρενέργειες, αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδά τους.
Ο ίδιος ο Dahl, ήταν τόσο συντετριμμένος από το θάνατο της κόρης του, που αρνιόταν να μιλήσει γι αυτό το θέμα. Τα λόγια που διαβάσατε βρέθηκαν σ' ένα σημειωματάριο και δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του.

_______________________

Πηγή εικόνας: εδώ.




3 σχόλια:

  1. μεγαλη υποθεση, τρομακτικη για καθε γονεα πια
    διαβαζεις αυτα αλλά διαβάζεις και τα αλλα, τα απεναντι...
    θανατοι απο μη εμβολιασμο αλλα και δυσαρεστα που εμφανίστηκαν μετα απο εμβολιασμο
    ο Θεος μαζι μας και κυριως με τα παιδια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό είναι να αναζητούμε τεκμήρια πριν απορρίψουμε κάτι. Σκεφτείτε πόσα παιδιά σώθηκαν από την αρρώστια μετά την ανακάλυψη των εμβολίων. Σκεφτείτε πόσα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο λόγω σοβαρών προβλημάτων και σώζονται από την ανοσία που έχουν τα άλλα παιδιά. Καλώς η κακώς είμαστε όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του, κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει.

    Υ.Γ. Αναζητείστε να μάθετε τι έγινε στην Disneyland....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως εννοείς αυτό: http://www.tanea.gr/news/world/article/5201265/epidhmia-ilaras-xtyphse-th-disneyland/

      Διαγραφή